Veteranfriidrott

Några vuxna personer som gör löpskolning på kolstybbsbanorHar du uppnått mogen ålder och känner att du skulle vilja ta upp din friidrottskarriär igen, eller har du aldrig hållit på med friidrott men tycker det skulle vara kul att testa? Kom på våra träningar! Alla är välkomna, vare sig du tränat friidrott förut eller är nybörjare. Vi tränar tillsammans, all träning går utmärkt att anpassa till din egen nivå. Vill du hellre träna efter eget program går det också bra. Fokus kommer att ligga på grundträning som passar de allra flesta. Inga förkunskaper krävs! Mer info om träningstider här.

Träningen är gratis, dock vill vi att du är/blir medlem i föreningen (mer info här). Det går bra att prova några gånger innan du bestämmer dig.

Vid frågor, kontakta Hanna (klicka här).

Se en inspirerande film om veteranfriidrott!

Välkommen!!


Om träning i vuxen ålder
Fyra vuxna personer som tränar styrketräning på en fotbollsplanRedan efter 20-30 års ålder börjar musklernas förmåga att utveckla kraft försämras, till en början går det långsamt men ju äldre vi blir desto snabbare minskar muskelstyrkan om vi inte tränar. Detta kan på sikt medföra att förmågan att klara sig själv minskar då gånghastigheten försämras, det kan bli svårt att resa sig från en stol och risken att falla ökar markant. Genom fysisk träning kan detta skeende dock bromsas och i många fall kan muskelstyrkan även förbättras, och det är aldrig för sent att komma igång! Genom mångsidig rörelse förbättras många av kroppens fysiska funktioner som styrka, balans, rörlighet, snabbhet, koordination och kondition. Friidrottens varierande träning; springa, hoppa, kasta, styrketräna osv är ett utmärkt sätt att få allsidig träning långt upp i åldern. Träningen går utmärkt att anpassa till din egen nivå - men var inte rädd för att utmana dig själv! Friidrott är en individuell sport men vi tränar tillsammans och ger inspiration och stöd till varandra.


Att tävla som veteran
Vi har alla olika förutsättningar att prestera, det fantastiska med friidrott är att du i första hand kan tävla för att utmana dig själv. Från det år du fyller 35 finns det möjlighet att tävla i veterantävlingar. Klasserna är indelade i 5-årsintervaller: 35-39, 40-44, 45-49 osv. Du kan tävla i både SM, EM och VM som veteran, men även i mindre tävlingar så klart.